Son on yılda, kripto paralar ve blok zinciri teknolojisi hızla büyüdü. Her iki teknoloji de geleneksel finans ekonomisinde ve diğer sektörlerde değişimin öncüsü olma potansiyeline sahiptir. Lider kripto paralardan bazıları, altın gibi değerli metallere alternatif varlıklar olarak bile kabul ediliyor.
Kripto varlıkların avantajlarından biri, tamamıyla kendisine ait bir piyasası olup, diğer yatırım varlık sınıflarından ayrı olarak alınıp satılabilmesidir. Kripto piyasalarında dezavantaj olarak sayılabilecek bir konu ise, kripto paralar yüksek volatiliteye sahiptir. Bu nedenle oldukça riskli bir yatırım aracıdır. Stablecoin’ler ise bu oynaklığa bir çare olarak sektörde kendine yer buldu.
Stablecoin Nedir?
Stablecoin (Stabilcoin), değeri emtialar, fiat para birimleri gibi stabil bir varlığa sabitlenmiş kripto para birimleridir. Piyasalarda ki yüksek volatiliteden korunmak için çözüm sunan Stablecoin’ler ticaret ve varlık saklama aracı olarak sıkça kullanılır. Bu tür kripto varlığın diğer kripto varlıklarından farklı olarak sabit bir fiyatı vardır.
Stablecoin’ler blok zinciri teknolojisi ile entegre edilmiş geleneksel bankacılık sistemleri olarak düşünülebilir. Bu kripto varlık türü, likidite, güvenlik ve işlemlerin şeffaflığını korumak gibi fiyat istikrarının yanı sıra başka avantajlar sağlamak için oluşturuldu.
Yatırımcılar, Stablecoin kullanarak finansal işlemler yaptığında daha fazla özgürlük ve mahremiyet elde eder. Bu, ödeme ve platformlar arası transfer işlemlerini gerçekleştirme kolaylığı sağlar.
Bu dijital varlıklar, USD, altın veya diğer işlem gören dijital varlık emtiaları gibi geleneksel yatırım araçlarına sabitlenir. Değeri değişken olan Bitcoin ve Ethereum’dan farklı olarak, bu tür varlıkların değeri sabit olma eğilimindedir. Bu nedenle, birçok işletme ve şirket bu dijital varlığı kullanmayı tercih ediyor çünkü fiyat oynaklığının diğer kripto varlıklar kadar sert olmayacağı garanti ediliyor.

Stablecoin Türleri Nelerdir?
Piyasada 4 farklı Stablecoin türü vardır. Hepsinin amacı aynı olsa da arka planda farklılıkları bulunur.
Fiat Destekli
En yaygın Stablecoin türleri, fiat para birimleri tarafından desteklenenlerdir. Bu tür, Euro ve ABD doları gibi küresel para birimleri tarafından teminatlandırılmıştır. En yaygın olmasının yanı sıra, bu tür ortaya çıkan ilk Stablecoin türüdür ve böylece en popüler olanları bunlardır.
Bir Stablecoin’i destekleyen fiat para biriminin değeri oynaksa, bu Stablecoin’de de oynak hale gelir. Örneğin, ABD dolarının oynaklığı artarsa, bu para birimi tarafından desteklenen bir Stablecoin olan USDT de o anda dalgalı olacaktır.
Stablecoin ihraç ederken, şirketler, bankalar ve hatta hükümetler gibi ihraççıların banka hesaplarında aynı miktarda para olması gerekir.
Kripto Destekli
İkinci tür, daha önce oluşturulmuş diğer kripto paralar tarafından desteklenir. Genel olarak, bu tür Stablecoin’i destekleyen kripto paralar, Bitcoin, Ethereum ve diğerleri gibi merkezi olmayan varlıklardır.
Bununla birlikte, bu kripto paralar oynaklığa sahip olduğundan, kripto destekli Stablecoin’ler de aynı durumu yaşar. Bu nedenle, bu tür, fiat para birimi tarafından desteklenen türe göre daha az popülerdir.
Buradaki en önemli örnek, Maker DAO’dur (DAI). Kullanıcılar, dolara göre fiyatlandırılan DAI kredileri için teminat olarak Ethereum (ETH) gibi bir dizi kripto parayı kilitleyebilir.
Emtia Destekli
Emtia destekli Stablecoin’ler, altın ve diğer değerli metaller gibi diğer emtia varlıklarıyla eşdeğer ve değiştirilebilir olacak şekilde sabitlenmiştir. Binance, FTX ve KuCoin gibi borsalarda bulabileceğiniz PAXG veya Bitfinex borsasındaki XAUT buna bir önektir. Bu Stablecoin türü, altta yatan emtia varlıklarının değerine göre hareket ederler.
Algoritmik
Son ve en karmaşık tür, algoritmalarla desteklenen Stablecoin’lerdir. Bunu destekleyecek hiçbir varlık yoktur, bu nedenle yalnızca akıllı sözleşmelere dayanır ve istikrarlı bir piyasa değerini korumak için Stablecoin varlıklarının stoğunu ayarlamak için algoritmalar kullanır.
Kullanılan algoritmanın, bu hareketlerin manipüle edilmediğinden emin olmak için piyasa hareketlerine doğru şekilde yanıt vermesi gerekir.
Bu nispeten yeni bir kripto para türüdür ve yaygın olarak kullanılmamıştır. Temel olarak, bu türün bir garantisi yoktur. En bilinen örnekleri arasında UST ve USDD yer almaktadır. Ancak TerraLabs’a ait olan UST de yaşanan kriz sonrası Algoritmik Stablecoin’lere olan güven azalmıştır.

Stablecoin’ler ile Neler Yapılabilir?
- Bazen kripto para birimlerinin fiyatı çok kısa bir süre içerisinde önemli ölçüde değişebilir. Stablecoin, yatırımcılara varlıklarının değerinin artmayacağına veya düşmeyeceğine dair güven verir.
- Stablecoin’leri tutmak için sadece cüzdanınızın olması yeterlidir ve bunları transfer etmek basittir. Dünyanın herhangi bir yerindeki kişilere anında gönderim sağlanabilir.
- Bu kripto para türü sayesinde faiz elde edilebilir.
- Kullanıcılar, çok düşük bir komisyonla milyonlarca dolarlık Stablecoin gönderebilir.
- Bitcoin, Ethereum gibi kripto para birimlerini satın almak için kullanılabilir.
Stablecoin’in Riskleri
Stablecoin’ler diğer kripto para birimlerinden daha az oynaklığa sahip olsa da hala hatalara veya belirsizliklere sahip olabilecek daha yeni teknolojiler kullanır.
Rezervler, bir Stablecoin’in değerini garanti eder ve ekosistem için gereklidir. İhraççının, rezervleri güvenli şekilde muhafaza etmesi oldukça önemlidir. Aksi taktirde o Stablecoin piyasadan silinebilir.
Algoritmik Stablecoin’lere has bir durumda ise protokolde yaşanan terslikler sorunlara neden olabilir. Coin basma ve coin yakma işlemlerini gerçekleştiren kodda kusurlar veya güvenlik açıkları varsa, bir Stablecoin sabitliğini kaybedebilir.